CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Kaktus ke... Setawar?


Tumbuhan yang satu ini tak jemu dipandang.... subur jadinya lebih-lebih lagi bila saya letak dekat dengan pintu dapur.... boleh selalu ditenung-tenung masa duduk2 atas buaian dekat pintu dapur.

Cantik sangat nampak bila dah penuh satu pasu bulat yang rendah tu..... :D

Tapi tak pasti samada ianya termasuk dalam jenis kaktus ataupun Setawar.... Yang saya musykil tu sebab kat sekeliling tiap helai daunnya ada tumbuh daun2 lain yang kecik2.....

Setawar la tu kot..... :)

Ingat lagi masa saya sekolah rendah dulu, saya suka boh daun setawar dalam buku teks yang tebal2 tuh.... lama simpan daun tu dalam buku... check tengok perkembangan dari masa ke semasa.... excited nak tengok akar2nya yang akan tumbuh berselirat dari tepi2 daun....

...pastu suka pulak bawak daun Setawar masa ada kelas lukisan *
sapu kaler air kat daun setawar kemudian pastekan kat kertas lukisan.... hasilnya....perghhh cantik bangat!!*


2 comments:

melor said...

dah sah2 tu stawar dan daun kecik2 tu anak dia. Bla jatuh ke tanah ia akan tumbuh menjadi pokok baru. itu je la yg sya tahu. dulu da juga tanam.skrg dah xda. I luv green

fzi said...

Melor....
Oooo...betul la tu kot melor...akak konfius even dah lama tanam tapi tak tau spesis kaktus ke stawar...hehe

Akak pun luv green...hijau melembutkan pandangan, lapangkan fikiran, tenangkan hati.... :)

Labels

jom singgah ke