CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Ambik alih tugas mesin tebu

Tadi pegi mesin tebu.  Festaim pegi mesin sendiri...hehe... Selalu harap kat boss ngan anak bujang je.  Teringat pernah nampak ada akak tu jual air tebu kat tepi Jalan Semarak. Boleh kot mintak tumpang mesin kat sana.  Malas nak pegi tempat yang papa selalu pegi...nun jauh di BS 3.

Ok lah...bilas dua tiga kali lagi tebu2 yang dah siap2 papa bersihkan semalam.  Kemudian masukkan dalam baldi terus bawak pegi upah mesin....Alhamdulillah, dapat la air tebu satu tong besar.... kena caj RM3 je.... ok laaa... :)

 



dapat satu tong besar air tebu


balik rumah terus transfer masuk plastik
...senang simpan dalam freezer

buat eskrim malaysia sama... 
...siap la nanti dengar DUM DAM DUM DAM,
sume pakat bukak tutup peti nak ambik eskrim... :))

12 comments:

sot said...

Alhamdulillah dapat minum air tebu segar hasil tanaman di laman umah. Hmmm....ada aiskrim la pulak ye, ni kira produk baru.

Pucuk tebu tu boleh tanam balik jadi semalam selepas clearkan semak kat tepi pagar tu, sempat lah tanam 8 lubang. Semoga ia akan tumbuh subur.

UmmuFarhan said...

salam,

sedapnya air tebu. saya pernah beli air tebu kat masjid kubah hijau bangi, penjual tu mesin tebu dan airnya terus masuk dalam botol sebesar botol air mineral. dia jual rm2. rasa air tebu tu..perghh..manis sangat dan rasa ketebuannya hehe..syukur sedap

Malay-Kadazan girl said...

Tak pernah pula saya terfikir nak hantar kat kedai minta perah tebu yang banyak di rumah mama saya. Lama tak pekena air tebu segar nampak bestnye. Terima kasih for the idea.

fzi said...

Rite pa, pasni kita clear sume tanaman pagar yang dah jadi semak tu, kita ganti tanam tebu...InsyaAllah lepas ni boley survey cari mesin tebu sendiri...hehe

fzi said...

Wsalam ummufarhan...
...memang manis letting... akak tak suka tambah ais jadi sejukkan dulu dalam freezer sampai hampir jadi slurpee, then tambah air sejuk dalam peti sikit baru minum. Memang pure rasa... :)
Senang tanam tebu tu ummufarhan, pacak2 gitu je pucuknya, tumbuh lah dia...

fzi said...

Malay-Kadazan girl...
Sama2... Timakasih juga sudi singgah blog laman akak ni.

So, pasni boleh la ambik tebu yang banyak2 tu, bawak pegi upah mesin kan...InsyaAllah memana peniaga air tebu tu dapat tolong mesinkan... best dapat minum air tebu fresh dari laman... :))

zul permatang badak said...

air tebu kalau banyak sangat tak habis minum,disimpan lama bolih jadi masam.Masuk dalam kuali(masak)kacau perlahan lahan bolih jadi gula manisan.Dimusim raya cicah dengan ketupat pulut...ooiii.. sedap..

fzi said...

en zul...
..timakasih kasi idea... tentu sedap tu kalu kacau2 atas api jadi pekat macam jem.. boley wat cicah2 makan ngan roti pagi2.. :)

Bangchik said...

taklah mahal sangat upah mesin tebu ye..

fzi said...

Bangchik..
Ha'ah...murah je bawak pegi upah mesin... dua tiga ingit je.. :)

mamawana said...

Bestnyer ayaq tebu.....tingat masa skolah dulu hari hari beli sedut air tebu ngan straw sambil tunggu bas nak balik umah.

fzi said...

mamawana...
mmm... kenangan mengusik jiwa kan zaman sekolah... memang nikmat kalu dapat minum air tebu time balik sekolah panas2 tu..

Thx mamawana singgah blog laman akak ni.. :)

Labels