CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Dua kuntum bunga kaler Purple




Masa duk angkut lauk2 yang beli kat pasar tadi, tiba2 buat emergency brek masa lalu dekat2 dengan pokok limau purut. Tangan kiri kanan masih menjembeng beg plastik yang baru wat turun dari keta. Tak sempat antar lauk masuk ke dapur, berenti kejap bila tiba2 mata terpaku tengok dua kuntum bunga yang sedang kembang cantik. Hish cantiknya....selalu gak kuar bunga ni, tapi pagi ni nampak attractive pulak kaler dia yang light purple....nampak mesra dan menawan gitu...heheh


***update 24/4/2010


Ohh rupa2nya nama tumbuhan ini 'Cekur Merah'. Isinya boleh digunakan dalam masakan rupanya. Dapat info mengenainya dalam buku yang saya pinjam dari library.

Isi cekur merah boleh dibuat ubat untuk merawat penyakit kencing manis, darah tinggi dan penyakit kulit. Caranya adalah dengan mengambik isi cekur merah yang segar sebesar jari manis dan sepanjang 0.5 cm lalu dibersihkan dan dimakan. Selain berkhasiat ubatan, cekur merah ditanam sebagai pokok hiasan.

*selama ini saya ingatkan ianya sekadar pokok hiasan... :)) *

1 comments:

Al Quds Travel said...

Al Quds Travel Welcome You :-

"AL QUDS TRAVEL FAIR 09"
Date : 10,11,12 December 2009
Time : 10.30 am - 10.00 pm
Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
Official Radio : THR Gegar FM
Tel No : 609-747 9999

Diskaun hebat untuk semua
pakej pelancongan!!!

Labels

jom singgah ke

  • Bengkang Jagung Sukat Cawan - Assalamualaikum Hari ini duk sibuk buat Kueh Bengkang Jagung. Bukan buat sikit2 ni, ni buat macam untuk kenduri pulak..he he.. Kueh bawah lampu, lighting ...
  • Projek Sayang Balik Orkid - Assalamualaikum. Hi rakan blogger semua. Orkid masing2 okay? He he.... Orkid saya? Alhamdulillah ni baru nak start sayang balik orkid. Dah lama tinggal, l...
  • Sunnah pada Hari Jumaat - Assalamualaikum wbt... di hari Jumaat yang mulia... Bila teringat hari ini hari Jumaat, terus jadi teringat pagi2 lagi untuk ingatkan suami, orang yang pa...