CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Pakat Mesin Rumput

Balik dari pasar, niat asalnya nak berehat kejap tapi tak jadi bila tiba2 diganggu pencemaran bunyi....heheh

Kiri kanan belakang depan, terdengar ngauman bising bunyi orang mesin rumput.


Ohhh
biasa la tu....hari minggu....semua pakat panggil orang potong rumput kat umah masing2....standard la....weekend je lah hari gotong-royong sume nak clearkan mana2 yang patut kat rumah lebih2 lagi bagi jiran kami yang suami-isteri bekerja :)

Saya pun mulalah berkira-kira dalam hati.... Lepas tengok papa dah habis baca
paper, saya secara perlahan2 mula ngajak papa saing mesin rumput ngan jiran2 tu semua. Diaorang upah orang, ada yang kena caj RM70, ada yang RM100 dan ada yang sampai RM120 sekali mesin...Alhamdulillah kami dah lepas dah...dulu terpaksa juga upah orang... sekarang mesin sendiri je, abih kat duit petrol je lah dua tiga inggit sekali mesin..... :)

Berbalik pada ajakan saya tadi, papa terus angguk tanda setuju.....dah agak dah....lagi pun dongak tengok langit, cerah lagi.... dikhuatiri kalau masih bertangguh, tak jadi lagi la buat minggu ni. Nak tunggu petang... nanti hujan lagi....Ya lah dah berminggu2
KIV projek mesin rumput tu dek hujan yang turun hampir setiap hari.

Jadi...tepat jam 12.30 tengahari, akhirnya selamat lah sudah papa mesin satu laman rumah. Sukanya hati tengok dah takde dah kemuncup yang penuh tumbuh sebelum ni, semua dah clear.....
:))


4 comments:

ummufarhan said...

salam,

geram tengok pokok2 akak yang cantik. pokok yg berbunga oren tu saya dah lama berkenan namun belum ada kesempatan utk mencari di nurseri. dulu saya pernah ambil pokok tu di hutan dan balik tanam namun tak hidup...pokok dia memang cantik esp time bunga dia mengembang...

fzi said...

Wsalam ummufarhan...

Bunga kaler oren tu memang...akak pun suka...sekali dia berbunga macam-macam pesen keluar bentuk gugusan bunganya...jemput ummufarhan tengok dekat sini

http://impiana-iman.blogspot.com/2009/08/bunga-oren-lagi.html

Try tanam sekali lagi ya, tapi nak senang beli yang siap bloom dekat nurseri tuh... :)

cikgu said...

Salam akak...
wah..pakat mesin rumput semua ni...
bertambah berseri2 lah laman umah tu ek..kami kat sini xdpt nak mesin rumput..hari2 duk main air banjir..
kat depan umah ni dah jadi tasik...huhu...

fzi said...

Wsalam cikgu....
ohh iya ke....banyak tempat naik air ya cikgu... kesian kat anak2 yang tengah SPM sekarang ni...yang mana2 umah kena banjir tu...sure problem nak gi sekolah...Semoga Allah mudahkan semua anak2 yang tengah exam tu....aminnn

Itula...kami kat sini pun kerap gak ujan...tapi still under control... tu yang ddan mesin rumput :)

Labels

jom singgah ke