CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Pegaga Melicinkan Wajah


Basuh daun pegaga hingga bersih. Tumbuk lumat, campur dengan bedak sejuk, gentel dan jemur hingga kering. Jadikan bedak sejuk dan sapu pada wajah.

***sumber dari 50 petua orang tua2 *majalah Wanita Mei 97*

Nota fzi:
Alhamdulillah saya agak konsisten guna pegaga sebab banyak tanam pegaga kat laman dapur. Tapi cara saya... lepas tumbuk empat lima helai daun pegaga, campur dengan dua tiga biji bedak sejuk, terus je lumurkan kat wajah. Tak ddan nak tunggu j
emur dulu...heheh...

6 comments:

ida said...

Salam Iman..wah banyaknya petua..kena cube ni..

fzi said...

Wsalam ida...
Sama2 kita terai macam2 petua orang orang lama tu.. :)

ummufarhan said...

salam,

Kak fzi, pegaga memang banyak digunakan dlm kosmetik skg spti pmbersih muka. Tapi pakai secara traditional mcm akk buat ni sy xpenah cuba lagi :). Kalau buat ulam tu sedap tapi susah betul nak dpt di tempat sy ni. Selain tu ia menambahkan susu badan, sy dah cuba mmg mujarab :).

fzi said...

Wsalam ummufarhan...
Alhamdulillah...tak rugi kita cuba kaedah tradisional nih sebagai alternatif dalam merawat diri... InsyaAllah berkesan jika diamalkan selalu... :)
Elok kalu ummufarhan try tanam sendiri kat umah, lepas beli jangan masuk peti-ais terus semai dan letak tempat yang redup dulu sebelum tumbuh subur. Pegaga cepat biak...

Rozali said...

Assalamualaikum fzi

salam pekenalan
salam ukhwah

saya sedang mencari atikal untuk bunga kantan, saya terjumpa blog kak fzi
saya minta izin untuk menyalin apa apa atikal dan petua drp kak

terima kasih

Wassalam

fzi said...

Wsalam Rozali...
Jemput copy memana atikal yang tuan rasa baik. Tujuan disiarkan adalah untuk manafaat bersama, selebihnya sebagai arkib untuk rujukan kami sekeluarga...alhamdulillah
Thx tuan sudi ke sini.. :)

Labels

jom singgah ke