CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Ingin awet muda?

Owhhh.... semalam sebelum melelapkan mata, saya sempat le membelek2 buku herba yang dipinjam dari library sejak bulan lepas lagi tu. Asyik renew date nya kepada tarikh baru, rasa sayang pulak nak pulangkan sebab banyak yang belum sempat dibaca.

Saya dan suami kala itu bersantai di ruang tamu, manakala kakak dan shilah masing2 berinternet dan baca novel di family hall. Semua cari port masing2 mengisi masa sementara mata belum mengantuk.

Dalam duk melihat2 barisan ulam-ulaman dan tumbuhan herba dalam buku tersebut, mata terpaku pada helaian ke 38 yang menceritakan tentang ulam daun janggus.

Ohh.. daun yang sering saya buat ulam itu banyak nama rupanya. Janggus atau lebih mesra dengan panggilan 'gajus' ini mempunyai nama lain iaitu 'jambu golok' dan 'ketereh'. Ia mempunyai keistimewaan tersendiri kerana buahnya mempunyai biji di luar. (Boleh buat teka-teki ni dekat anak2...."Buah apa yang bijinya di luar", hehehe).

Pucuk daunnya berwarna seakan ungu. Penanamannya tidak lah sukar kerana ia boleh hidup walaupun tanpa penjagaan. Sebab itu kita lazim melihatnya tumbuh subur di kawasan-kawasan kampung dan di tepi-tepi sawah. Tujuan penanaman biasanya untuk kegunaan sendiri kecuali yang memang purposely ditanam di kebun-kebun, tu memang lah untuk tujuan komersial.

Yang bagusnya, kalau kita mengambil pucuk janggus ini secara berterusan dalam pemakanan, InsyaAllah boleh melambatkan proses penuaan dan boleh menjadikan diri "awet muda". Fuhhh... kena amalkan selalu ni....hehehe....

Amalan memakan pucuk janggus juga dikatakan boleh kurangkan risiko mendapat penyakit berbahaya. Ini adalah kerana di dalam pucuk janggus mengandungi bahan-bahan antioksida yang mampu meneutralkan dan melawan bahan toksik di dalam badan. Selain itu ia juga memberi kesegaran pada tubuh.

Selain dari daunnya yang memberi manafaat, biji janggus juga amat sedap dimakan sebagai makanan ringan. Ia biasanya dikeringkan dan diproses mengikut cara tertentu sebelum ianya sedap dan berkualiti untuk dimakan. Nak masak nasi beriani pun guna biji janggus ni juga.... Woaahhh banyak benar gunanya... Jadi kalau berhajat untuk dapat bekalan daun janggus ini secara konsisten....elok tanam! Tak rugi berbudi pada tanah.....


Labels

jom singgah ke

  • Kek Puding Karamel - Buat kek Puding karamel... kek ni dah lama nak terai buat tapi tak terbuat-buat, terus lupa sampai la teringat balik nak buat bila tengok banyak kek karam...
  • Cantiknya Orkid... - Orkid yang bersaiz kecil, kaler merah orengie yang ceria cantik..tapi tak tau nama.. Dah banyak membiak, tak kurang gak yang mengering sendiri sebab lama ...
  • Sunnah pada Hari Jumaat - Assalamualaikum wbt... di hari Jumaat yang mulia... Bila teringat hari ini hari Jumaat, terus jadi teringat pagi2 lagi untuk ingatkan suami, orang yang pa...