Apa-apapun saya seronok sangat sebab masa berkunjung ke rumah lama kami, Ani(penyewa rumah kami sejak dulu) ada bagi keratan ulam ini dan juga ulam daun selom untuk saya cuba tanam. Menurut Ani, ulam ni sedap sangat dimakan bila cicah dengan sambal belacan. Saya pun apalagi, kira orait le dapat juga tambah koleksi ulam yang dah sedia ada di rumah. Yang dah ada tu ulam pegaga, cekor, daun kesum, bunga kantan dan dua tiga jenis lagi.
Mula2 tanam hari tu, nampak macam tak mahu hidup. Sampai kan anak saya tegur, "hidup ke tidak ulam makcik ani tu mama?"... Tapi, alhamdulillah bila dah hari2 duk siram dengan air basuhan beras, subur pulak jadinya. Tapi masih belum petik lagi, sayang sebab baru ada lebih kurang 20 helai daun je...hehe.. Nanti bila dah biak, InsyaAllah akan saya agih2kan buat member2 untuk dimanafaatkan kat rumah mereka pula..
Tak rugi bertanam ulam ni... lagipun kalau nak beli kat pasar, satu ikat kecik je singgit!
***up-date 19/3/09
Info dapat dari library:
**Nama lain bagi ulam Sambung Nyawa ini: Akar Sebiak, Kelemai Merah, Kacam Akar.Ulam ini jika diamalkan memakannya boleh menjadikan diri -
- awet muda dan menegangkan kulit
- merawat penyakit kencing manis
- meredakan migrain
- mengawal tekanan darah tinggi
- ambil segenggam daun dan direbus bersama 3 - 4 gelas air sebelum diminum.
- dimakan sebagai ulam
- dikisar segenggam daun dengan 3 - 4 gelas air masak untuk diminum.
5 comments:
wah! tak biasa dengar nama tu, peli bebeno bunyinyer
memang pelik bunyinya tapi berkhasiat tu maksu...try le tanam boleh wat cicah2 sambal belacan makan ngan nasik...
Mwana duk KL...kat mana nak cari ulam sambung nyawa nih... boleh pos laju ka.?.
mamawana...
...rasa-rasa takleh kot nak pos laju ulam sambung nyawa ni... akak lepas basuh letak jap kat sinki pun dah cepat layu... InsyaAllah boleh cari tu, mesti ada memana n'bour mamawana yang tanam... chu terai tanya2.. :)
Sedap buat ulam, rasa lemak2, tp belum pernah buat air rebusan, nanti nak cuba jugak
Post a Comment