Friday

Kenangan Buah Gajus



Masa membelek gambar dalam shared picure tadi, nampak gambar buah gajus yang kami snap baru2 ini. Langsung teringat kata2 kak Mah yang menegur masa kami duk berkebun di ruang laman yang bersebelahan dengan pagar rumah kak Mah.

"Yang ko tanam tu gajus sini, sebab tu kaler kuning... yang akak tanam kat umah ni yang kawin punya, buah kaler merah..."

"Ooo iya ke kak Mah...masa tanam ri tu tak tau pulak dia yang tempatan ke yang kawin..."

"Ko boleh wat 'sayur lemak' buah dia, sedapp.... alahhh cam kita masak lemak puteh... tapi ko perah le sikit air dia, jadi takde la pahit sangat..."

"Ermmm, boley terai tu... kitaorang tak penah makan lagi gajus buat masak lemak nih!"


Gitu lah sedutan perbualan antara saya ngan jiran sebelah tempohari pasal buah gajus.


Tapi malangnya, dah tak dapat merasa dah buah gajus kat laman sendiri lepas ni sebab pokoknya dah selamat papa tebang. Terpaksa ditebang sebab pokok dia jadi terlebih besar sedangkan daunnya yang kami selalu buat ulam, jarang...jarang... *tak berapa nak banyak*. Tiap kali nak petik, kena tarik 'julai'nya yang semua naik meninggi.

Bila pokok dah jadi makin besar tu, makanya dah kira makan
space sampaikan agak menggugat kesuburan pokok limau nipis yang kami tanam dalam jarak semeter setengah darinya.

Jadi congak2, pk2,
at last papa pun suggest, "kita tebang je....nak makan ulam gajus, kita beli kat pasar je..."

Ohhh...

Maka, tinggallah ia hanya sebagai kenangan.... huuu


6 comments:

  1. kesian pokok tu..saya dulu suka makan buah gajus merah kat umah arwah tok. pas mkn buah, bijiknya kami kumpul, bako. yum!!

    sila baca mcm org Muor (Muar) ^^

    ReplyDelete
  2. Salam akak...
    wah...dh lame rasenyer x tinggalkan jejak kat sini..maklum skrg ni sibuk skit...

    *** buah gajus yg mekar2 sedap masak lemak putih taruk ngan sotong..mmg best..makan plak ngan sambal belacan...menjilat jari***

    ReplyDelete
  3. Lynn...
    itu ler... dah takde rezeki nak petik2 daunnya wat ulam pasni...hehe

    ohh best tuh bijik gajus bako fresh2... kalu nak beli yang ready-made kacang gajus, boley tahan mahal.. :)

    ReplyDelete
  4. Wsalam cikgu...
    ..ha'ah la cikgu, lama gak kan kita tak hai hai bye bye dekat blog...hehe..
    Harap cikgu sekeluarga serta sume warga sekolah sihat belaka... :)

    ..itu ler..akak lom penah try lagi buat masak lemak gajus nih... teringin nak rasa, mesti best!

    ReplyDelete
  5. melor pernah mkn sayur lemak putih gajus tu. sedap. nama ye sayur kolok.sedap betul tu. dan pucuk ye melor suka buat ulam. sayang bila di potong. klu sentiasa di cantas pokok tu akan berpucuk selalu dan tak tinggi/besar.

    ReplyDelete
  6. Melor...
    Ohh melor pun penah makan sayur lemak gajus ni ya... nnt lah akak pun nak terai buat sama...tak leh jadi nih, terliur pulak.. hehe

    Pokok tu dah jadi besar dan tinggi sangat melor, daun pulak jarang...jarang... tu yang nak tak nak, terpaksa ditebang...huuu

    ReplyDelete

Assalamualaikum