Friday

Kelapa Gading

Baru cerah tanah, kitaorang dah terpacak kat laman.....

Embun tak kering lagi, saya pun cepat2 tanggalkan seliper, ambik peluang berkaki ayam je atas rumput yang masih basah tu....sejukkk nyerrr... :)

Lama jugak la tadi kami duk belek2 pokok dengan saya nya siap pegang cutter kat tangan. Potong mana2 ranting bunga kertas yang dah terlebih panjang tu.... yang buatkan pokoknya nampak dah out of shape. Papa pula ke hulu ke hilir dengan 'cok beto' nya, bizi gembur2kan tanah dekat pokok2 buah kesayangannya.... :)

Tetiba terpandang kelapa gading papa yang makin banyak buahnya tu. Alhamdulillah nak lekat pulak buahnya kali ni. Hari tu, dua tiga kali keluar buah tapi takdan tunggu besar semua pakat2 gugur. Maklumlah kelapa yang kulit kaler kuning ni masih baru2 belajar nak berbuah.



Tak macam kelapa pandan, dah banyak kali kami dapat makan hasilnya..... :))


Seronok bertanam-tanam ni, dapat hasil!! :D


6 comments:

  1. Semoga menjadi buah kelapa gading ni. Org kata banyak khasiatnya. Saya kata air kelapa mudanya memang lazat dan nikmat. Habis segelas nak lagi.

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah...mudah-mudahan kan pa, tak sabar nak rasa... :)

    ReplyDelete
  3. Salam..
    wah..bertuah kan kalo berbudi kpd tanah...blh merasa hasilnya...
    isi kelapa gading sedappp..sgt...huhu...kalo yg tgh mekar2 tu..sedap buat lempeng kelapa...cicah dgn kari..lg sedap..
    nanti leh akak kenduri lempeng kelapa gading...hehe...

    ReplyDelete
  4. Wsalam cikgu...
    itu la cikgu...suka benar akak bila buah nya nampak lekat kali ni... :)

    ohhh akak tak penah try pulak buat lempeng kelapa...tak reti pun...boley la cikgu kasi resepinya ya...hehe

    btw... cikgu dah lama tak singgah MENU, jemput singgah ek...hihi

    ReplyDelete
  5. Salam...

    Akak..hehe simple jer nak wat lempeng kelapa muda ni.

    1.tepung gandum + air + kelapa
    muda (parut@mesin)
    2.adun smpi sebati + garam (kalo
    nak rasa lemak2 skit)
    3.Siap utk dimasak...bakar dlm
    kuali guna minyak skit jer (
    xnk bg melekat)

    Mkn panas2 cicah kari..umppp...mesti sedap...

    ..yela kak dh lama x singgah kat MENU...huhu...insyaAllah pasni singgah..

    ReplyDelete
  6. Wsalam...
    Ohh tk cikgu... nnt akak try buat lempeng tu...mesti sedap tuh rasa...
    akak selama ni takat buat lempeng pisang je...pastu makan cicah dengan nyior parut...tu pun best...heheh

    Thanks k cikgu, bertambah satu lagi resepi yang mesti dicuba... :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum